fra serien Palmyras alfabet 35
Ulf Nilsen, 2018
50 x 65 cm
Ulf Nilsen traff Yonas Tewolde fra Eritrea da han for to år siden meldte seg som flyktningguide i Røde Kors. Nilsen hadde i utgangspunktet ingen klare forventninger til det å være flyktningguide annet enn at han kanskje kunne bidra til å gjøre livet litt enklere for et menneske som var havnet i en vanskelig situasjon. Det Nilsen imidlertid ikke forutså, var at det personlige møtet med Yonas til de grader skulle komme til å påvirke, ikke bare hans egen forståelseshorisont, men også arbeidet med neste utstilling.
Utstillingen Yonas rommer hele 90 kulltegninger og malerier som delvis kretser om problematikk som Nilsen har kommet tett på under sine mange samtaler med Yonas. Hver av kulltegningene har sin egen temperatur og sitt eget taktile lys, og maleriene strekker seg fra svarte, stempelliknende emblemer til atmosfæriske blomstermotiver fylt av solens varme stråler. Delvis beveger Nilsen seg inn i problematikken rundt flyktningers reiser over havet i overfylte båter, det å orientere seg i uoversiktlige flyktningleirer og ISIS ødeleggelser av flere tusen år gamle bygninger og monumenter i oldtidsbyen Palmyra i Syria. Til dels kretses det omkring Yonas mange beretninger om eget liv og estetiske bearbeidelser av disse. Ikke minst inneholder utstillingen en rekke portretter av Yonas i kull. Nilsen ønsker både å fortelle om det rike utvalget av valører som finnes i ethvert menneske og om den særegne kombinasjonen han har erfart i Yonas.
Det aktuelle kunstprosjektet er ikke produsert for å pynte på eget selvbilde, men har fungert som en slags øvelse i det å kunne se seg selv gjennom en annen. Ulf Nilsen refererer til den franskspråklige filosofen Emmanuel Levinas som i sin etikk vektlegger det ansvaret vi mennesker har for hverandre. Levinas snakker om det å forholde seg til Den Annens ansikt som en ledesnor for vår egen adferd. Hans filosofi bygges på empati og nestekjærlighet. I møtet med den andre så er det den andres behov som står i sentrum. Dialogen og evnen til å lytte er byggverket for den gode samtale. Som Levinas sier: «Ved å se bakenfor den andres ansikt vil du også se din oppgave».
Gjennom sine kulltegninger og malerier reiser Ulf Nilsen gjerne overordnete spørsmål knyttet til menneskets situasjon i verden. I Nilsens figurativt forankrede motivkrets der forskjellige sfærer glir over i hverandre og visker ut skillet mellom fantasi og virkelighet finner man sjelden uttrykk for noe direkte privat eller personlig. I utstillingen Yonas er det imidlertid tydelig at både tematikken og utformingen av det som lar seg betrakte som en totalinstallasjon, springer ut av møtet med enkeltmennesket: den 23år gamle eritreiske flyktningen Yonas.
Ulf Nilsen om Yonas
-Det å være kunstner er å være overalt. Man må ikke nødvendigvis ha oppholdt seg i konfliktfulle land for å kunne forholde seg til siste års hendelser i landet. Å være kunstner er for meg å forholde meg empatisk til verden omkring. Gjennom mine ukentlige treff med Yonas gjennom to år har jeg fått høre om hans flukt fra eget hjemland via Sudan, Libya, Sicilia og Roma til Norge. I utstillingen Yonas har jeg ønsket å bringe videre hans historie på min måte. Jeg føler meg lettet og litt overrasket over å ha produsert de bildene jeg nå har gjort. Jeg stilte meg i utgangspunktet åpen for å la meg påvirke av den personen jeg skulle være guide for, og noen grenser i meg selv er nå definitivt flyttet. Det er ikke helt til å tro. Jeg kunne ikke forestille meg dette da jeg innledet forbindelsen med Yonas, men jeg kjenner nå at jeg har fått et større register.
Til listen over alle omtalte utstillinger
info@gallerihaaken.com
Facebook
Instagram